PORTRE-3: İlek, Denizgik, İrnek

    (Haklarında kaynakların kısıtlılığından bahsetmemek olmaz. Sadece sıralamalarından emin olabildim. Elimdeki tek kaynak Priskos’tu)

    Birinci Dönem: İlek Devri
        Büyük Hun Hükümdarı Attila’nın üç oğlu var; İlek, Denizgik, İrnek. İlek, Attila’nın en büyük oğlu ve ardılıydı, babasının ani ölümüyle tahta çıktı. Taht kavgalarının olduğu bir dönemde tahta çıkmıştı. Bu ani ölüm ve taht değişikliğinden istifade bazı kabileler Hun Birliğinden çekildi. Böylece devlet güç kaybetti. Tam bu sırada 454 yılında Gepitlerle yapılan Nedao Savaş’ı da kaybedildi. Hükümdar İlek öldürüldü, kalan Hunlar geri çekildi. Daha sonra kuşatılıp Karadeniz’e döküldüler. Böylece Attila’dan sonra yapılan ilk savaş kaybedilmiş, ilk Hun Kağanı da öldürülmüştü.
        
            İkinci Dönem: Denizgik Devri
        460 yılında Denizgik ve İrnek devleti diriltmek ve eski gücüne kavuşturmak için çaba sarf etmeye başladılar. Roma başkenti Konstanipolis’e bir elçi yolladılar. Barış temin etmek, dostluk kurmak ve Tuna Kıyısında ortak bir pazar kurulmasını teklif ettiler. Roma İmparatoru I.Leo bu teklifi reddetti. Bu karar iki kardeşi önce fikir sonra fiili bir ayrılığa itti. Denizgik bunu bir hakaret kabul ederek savaşmak istedi, İrnek ise ayrıldı. Denizgik bunu bir hakaret olarak kabul etti ve savaşmak istedi. Takvimler 469’u gösterirken Histria (Modern İstria)’ya girdi. Burada kendini Romalı General Anagast karşıladı. Romalı Generalle uzlaşmayı reddeden Denizgik direkt İmparator I.Leo’ya bir elçi yolladı. Toprak ve vergi talebinde bulundu. İstekleri kabul edilmezse Trakya üzerine yürüyeceğini bildirdi. I.Leo onu kendine itaate davet etti, itaat ederse dostluk ve müttefiklik sağlayacağını da bildirdi. Görüşmeler sonuçsuz kalınca 469 yılında Denizgik ve Anagast savaştı. Hunlar savaşta mağlup oldu. Denizgik’in savaşta öldü, kafası koparıldı ve Konstanipolis’te dolaştırıldı. 
        Üçüncü Dönem: İrnek Devri
        Denizgik’ten ayrılan İrnek Avrupa Hunlarının son hükümdarıdır. Attila’nın en küçük oğluydu ama kendinden sonra tahta geçmesini arzu ettiği isimdi. Priskos’un aktardığına göre bir kahin Attila’ya soyunun başarısızlığa uğrayacağını ve bu başarısızlığı İrnek’in telafi edebileceğini söylemişti.
        İrnek kendine verilen sınırlı bölgeden memnun kalmıştı. Dobruca’da yaşıyor, Romalılarla iyi ilişkiler sürüyordu. Kaderi belirsizdir. İrnek 150 yıl boyunca Ön Bulgarları yöneten ailenin bir üyesi olarak gözüküyor. Tuğluk Ailesindendir. ‘’Nominalia of the Bulgarian Khans’’ İrnik olarak tanımlandı. Bu kitap Bulgar Krallarının adları ve hikayelerini belirten kısa bir eserdir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Üç Tarz-ı Siyaset Işığında Türkçülük Fikri

Gerçekler ve Yalanlar | Atsız ve Atatürk

Türk Olmak Bahsine Dair "Katliam" Girit Türklüğü