TÜRK TARİHİNİN SİSTEMELEŞTİRİLMESİ-2: Türk Tarihinin Başlangıcı

TÜRK TARİHİNİN SİSTEMELEŞTİRİLMESİ-2:

Türk Tarihinin Başlangıcı 

Biz Turfanı yarattık uyku uyurken Batı

Nuh doğmadan kişnedi ordularımızın atı.

Sorsan şöyle diyecek gök denilen şu çatı:

Türk gücü bir yıldırım, Türk bilgisi bir deniz.

-Atsız, Türklerin Türküsü

    Tarihi okumaları çeşitli yollardan yapma imkanına sahibiz. Kimisi bir coğrafyayı esas kabul ederek, kimisi de kronolojik bir sıralama yaparak basitleştirmeye çalışır bu bilimi. En yaygın yöntemlerden birisi de ‘’Kronolojik’’ sıralamadır. Matematik basit; iki esas kırılma noktası var ‘’Tarih Öncesi Çağlar’’ ve ‘’Tarihi Çağlar’’. Esas sınırlar bunlar daha sonra ise başka tarihi olayların ekseninde tarih gelişiyor. Mesela İlk Çağın kapanıp Orta Çağın açılmasına sebep olan olay Kavimler Göç’üdür ya da Orta Çağın kapanıp Yeni Çağın açılmasına sebep olan olay Konstantinopolis’in Türkler tarafından fethedilişidir. Peki ya 27 asırlık Türk Tarihi nerede başlar?

A)   Türk Tarihinin Başlangıcı

A.a) Eberhard ve Chou’lar

    11 yıl boyunca Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesinde görev yapan ünlü Sinolog Prof. Dr. Wolfram Eberhard’ın yaptığı araştırmalardan ilginç bir sonuca varıyoruz; (Büyük) Asya Hun Devleti ilk siyasi teşekkülümüz mü? Ezberlerin aksine ünlü Sinolog kaleme aldığı ‘’Çin Tarihi’’ adlı eserinde Kuzey Çin’de M.Ö 1050 yılında Chou Devleti’nin Türk olduğu iddiasındadır. Türkçesi Şu olan bu devlet, Çin’in Şhang Hanedanı (M.Ö 1600- M.Ö 1027) Döneminde var olmuştur. Eberhard;

    ‘’Orduları tıpkı bozkır toplumlarını orduları gibi, farklı kabilelerden askerlerden oluşmaktaydı. Hakimiyetlerinin gücü de bu ordu yapısından gelmektedir. Bunun dışında bu konudaki en önemli nokta dindir. Choular’ın dini saf Gök Dini olan ve içinde en önemlisi güneş ve yıldız kültü bulunan dindir. Bu din, Türk kabilelerinin dinleriyle yakın akrabadır.’’[1] Diyordu.

    Chou’ların merkezi olan Hsi-an-fu’nun çevresinde Türk ve Moğollardan oluşan göçebeler ve Tibetli yarı göçebeler bulunuyordu. Geniş bir hakimiyet sahası bulunan Chou’lar merkez hariç hemen her bölgede isyanlarla uğraşıyorlardı. Shang ve Chou devletlerinin mezar mimarilerinin karşılaştırmalı olarak veren Eberhard; Bu karşılaştırma bizlere iki devletin inanç sistemi arasındaki farkları göstermektedir. Shang sülalesi imparatorlarının mezarları dört köşeli ve yerin altında idi. Araba ile girilecek dört tane yolu, dört tane giriş kapısı vardı. Chou hükümdarlarının mezarları ise, Orta Asya’dakilerin şekillerine çok benzeyen büyük tepeler halinde idi diyordu.

    Eberhard’ın tezini ve ispatlarını kabul etmesek ile (Büyük) Asya Hun Devleti’nin ilk Türk Teşekkülü olmasının önünde bir engel daha var; İskitler. Eğer Eberhard’ın kaynak kabul etmeyecek, daha sağlam ve geçerliliği olan kaynaklar isteyecek olursak da İskit ve ya Saka Devleti karşımıza çıkar.

Chou Devleti haritası.

A.b) İskitler/ Sakalar

M.Ö 670 yılında kurulan İskitler hem doğuda hem batıda biliniyordu. Prof. Dr. Z. Velidi Togan’a göre ‘’Sakalar, Tuna’dan Çin’e kadar uzanan, fakat parçalar arası bütünlüğü gevşek’’ bir teşekküldü. Grek kaynaklarda ‘’Skyhyhai’’, Asur kaynaklarda ‘’Aşguzai’’, Pers kaynaklar ‘’Saka’’, Çin kaynaklarda ise ‘’Sai’’ olarak bildirilmişlerdir. Yunan ve Roma kaynakları İskitleri; Hun, Hazar, Göktürk, Avarlarla ilişkilendirmiştir. Fakat linguistik temelli çalışmalarla İrani oldukları iddiaları ise başarılı olabilmiş değildir. Konuştukları dile ait derlenen kelimelerin 1/3’ni İran diliyle açıklayabilmişlerdir. İskit kültürü muahhar Türkler tarafından sahiplenilmiştir.

Roma, Fars, Çin kaynaklarında bahsi geçen İskitler Türk oldukları iddiaları hem dil, hem arkeolojik kaynaklarda (Büyük Dara Kitabesi, Çin Kral Yıllıkları) belirtilmekte. Türklükleri İran yazıtlarının yanı sıra Grek kaynaklarda da desteklenebilir. Prokopius ve Hippokrates bu konuda inceleyebileceğiniz kaynaklardır. M.Ö 670’de İran Hükümdarı Keyhüsrev ile savaşıyorsak, Grek Siteleriyle, Mısır Kolonileriyle ticaret yapıyorsak neden medeniyetimizin başlangıcını daha sonraya itelim ki? Dünya üzerinde eski olmaktan ziyade atalarımızın Türklüklerini reddetmemek adına yazıyorum bu bölümü. Takdir siz değerli okuyucuya aittir. İster M.Ö 220’de kurulan Hun Devletini kabul edelim, ister dört yüz yıl öncesine İskitlere… Benim amacım Türklüklerinin silinmesini istemediğimdendir.

İskit/Saka Devleti haritası.

A)   Türkiye Tarihi Ne Zaman Başladı  

Türklerin, Anadolu coğrafyası ile (askeri anlamda) tanışması 395 yılına dayanır. Pek nadir olmakla birlikte Türkistan’a giden kervanlar ve tüccarlar aracılığıyla da bunu teyit edebiliriz. Bu temaslar öyle sık ve sıcak temaslar değildi. Daha sonraları yani Türklerin Doğu Asya’dan, Ön Asya bölgesine göç etmesiyle birlikte ilişkiler belirli bir düzeye geldi. 500’lü yıllara geldiğimizde ise artık ilişkiler ortaklığa kadar çıkmıştı. III. Göktürk- Sasani savaşında, Doğu Roma İmparatorluğunun Göktürklerle ittifak yaptığını görüyoruz. Yani Anadolu-Türk ilişkisini 1071’deki Malazgirt Savaş’ına dayandırmak çok geç olacaktır. Kaldı ki Malazgirt Savaş’ından önce de Türkler Anadolu’daydı. Abbasi ve Emevi Halifeleri Türkistan’dan getirdikleri paralı askerleri Anadolu’da hüküm süren (Doğu) Roma İmparatorluğu’na karşı kullanıyordu. Yerleşme anlamında 1071’in tercih edilmesi de ilginç bir yaklaşım olacaktır. Büyük Selçuklular, Roma İmparatorluğunu yendikten sonra bölgede başka bir fetih yapmamış, doğruca Karahanlılar üstüne sefere çıkmışlardı… Ayrıca 1071’de Anadolu’da yeni bir devlet kurulmadı ki o devletin kuruluşunu esas kabul edelim. Kurulan beyliklerde en erkeni Saltuklular. 1071’de kurulmuş ama bir alt devlet, Selçuklulara tabii, Anadolu Selçukluları da yıkılana kadar Büyük Selçuklulara tabiiydi. Yani ortada ne bağımsız bir devlet ne de bir beylik var. Kabul etmemiz gereken tek şey Selçuklulara bağlı şehzade ve emirlerin Anadolu’yu fethettikleridir. Buradaki üst devlet Büyük Selçuklular olduğuna göre onların kuruluş tarihi aynı zamanda Anadolu’daki Türk Devletlerinin de kuruluş tarihidir. Anadolu tarihini 1071 yerine 1040 yılından başlatmak daha mantıklıdır. Bu görüşü destekler nitelikte Hüseyin Nihal Atsız’ın 1940 yılına özel bastırdığı ‘’Devletimizin kuruluşunun 900. Yıllık kutlu olsun!’’ başlıklı broşürü okuyabilirsiniz.


Büyük Selçuklu Devlet haritası.

Altaylı.


[1]
Eberhard Wolfram, Çin Tarihi sf 25

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Üç Tarz-ı Siyaset Işığında Türkçülük Fikri

Gerçekler ve Yalanlar | Atsız ve Atatürk

Türk Olmak Bahsine Dair "Katliam" Girit Türklüğü