Ziya Gökalp Hakkında İddialar | "Kürt Sevmeyen Türk, Türk Değildir"

   Giriş

    Her an farklı farklı yalanlarla iftiralar görüyoruz. Bunun nedeni kaynağın kanıt sanılması. İzninizle bugün Ziya Gökalp'in "Küçük Mecmua" adlı dergisinde geçtiği iddia edilen "Kürt'ü sevmeyen Türk, Türk değildir." sözünün gerçek olup olmadığını göstereceğim. 

İddianın Kaynağı

    Türk büyüklerine türlü türlü laflar edilir. Kimi zaman "vatan haini", kimi zaman "Türk değil" denir. Peki bunun nedeni nedir? Bu durumun nedeni "Kahraman ırkıma bir gül" diye bir söz barındıran bu ulusun çocuklarının "Irk ne ya?" diyen torunlarının olmasıdır. İstedikleri gibi iftira atan emperyalistler biz atalarımızı korumadığımız için saldırabiliyor. Türk'lükten bir Türk'ü özellikle Türkçü bir büyüğü uzaklaştırmaya çalışan -ne olduğu belirsiz- çok varlık. Bu iddianın ilk noktası "Türk Yurdu Dergisi" adlı dergidir. Kevser Bey'e ait olan bu "Küçük Mecmua Üzerine Genel Bir İnceleme" adlı yazı 2012 yılının Ekim ayında, 101. sayıda ve 302. sayfada karşımıza çıkmakta.

İddianın Kaynakçası Gerçek mi?

    Ne yazık ki toplumumuz araştırmaktan ıraktır. Bu nedenden ötürü her kaynağı olan iddiayı, hatta kaynaksız akademisyen sözünü gerçek kabul etmektedir. Bu yazıda geçen kaynağa göre Küçük Mecmua'nın 19. sayfasında geçen bu sözün gerçekliğine birlikte bakalım:

(Küçük Mecmua 19. sayfa)

   Burada herhangi bir şekilde böyle bir söylem yoktur. 

Yazının, "birebir" aldığı yazıya bakalım:
" O halde büyük bir kanaatle diyebiliriz ki bu iki milletin birbirini sevmesi her iki taraf için hem dinî, hem siyasî bir farizadır. Kürtleri sevmeyen bir Türk varsa, Türk değildir, Türkleri sevmeyen bir Kürt varsa Kürt değildir. " 

Bu yazının Osmanlıcasına bakalım:
و هالده بويوك بير كانااتله دييبيليريز كى بو ايكى ميللتين بيربيرينى سومسى هر ايكى تاراف ايچين هم ديني، هم سيياسي بير فاريزادير. كورتلرى سومين بير طورك وارسا، طورك دغيلدير، طوركلرى سومين بير كورت وارسا كورت دغيلدير.

Buradaki yazı, iddia yazısının Osmanlıca halidir. Görüyoruz ki bu tarz bir yazı ne var ne de buna benzer bir yazı var. Görüldüğü gibi bu sayfada olan yazı düz yazı değil, şiir. (Yıllardır Osmanlıcayla alakam olmadığı için hatalar olabilir.)

İddia: Geçersiz

Y.Cemil

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Üç Tarz-ı Siyaset Işığında Türkçülük Fikri

Gerçekler ve Yalanlar | Atsız ve Atatürk

Türk Olmak Bahsine Dair "Katliam" Girit Türklüğü