Irkçılık, Horgörücülük ve Türklüğün Dini

 Başlıklar:

1-Irkçılık Nedir? 

 -Nereden geldi?
 -Anlamı 

2-Horgörücülük

 -Ahlaka uymaması
 -Sebepleri 

Irkçılık Nedir?

    Irkçılık dilimizde farklı bir anlama gelse de insanlar tarafından -basın yüzünden- yanlış anlaşılmaktadır. "Racism" ile bizim dildeki ırkçılık aynı kavramlar değildir. 

(Racism) Nereden Geldi?

    Racism'in yani -dilimizdeki uyan haliyle- horgörücülüğün nereden geldiği bellidir. 16 ve 17. yy'larda İncil temel alınarak insan sınıflandırılmaları oluşturuldu. Bu sınıflandırılmalar genel olarak dış görünüşü ele aldı. Siyahi Irk, Beyaz Irk, Sarı Irk ve Kızıl Irk olarak 4 gruba ayrılan insan grupları genellemeye tabi tutuldu. Beyaz Irk, Hz. Adem ve Hz. Havva'nın atası olduğu grup olarak varsayıldı. Bu yüzden kutsal ırk kabul edildi. Siyahilerle karşılaşıldığında onların teknolojide ve iletişimde yetersiz olduklarını gören Avrupa'lılar onların Beyaz Irk'a hizmet amacıyla deri üzerine atılan boyayla belirlenen insan benzeri hayvanlar oldukları kanısına vardı. Bu, Afrika'lıları oldukça aşağıladı. Ancak Afrika'lı ırklar yetersizdi, ne teknolojileri ne de düzgün savaş taktikleri vardı. Karşı koyamadılar ve köleleştirildiler. Kütük gibi üst üste, yan yana dizildiler, tuvalet, yeme-içme gibi ihtiyaçlarını karşılamalarına izin verilmedi. Böylece RACİSM başlamış oldu. 

    Saçma sapan inanışlara göre yapılan bu sınıflandırma insanlara ve insanlığa acılar çektirdi. Kızılderililer İncil'de geçmediği için kimi zaman iman sarsıcı bir sınav olarak kimi zaman da yaratık olarak görüldüler. Sarı Irk diye adlandırılan doğu toplumları ise gereksiz ırk olarak görülmüş ve hakları ellerinden alınmıştır.

Anlamı

    "Racism" sözcüğünün karşılığı ırkçılık olsa da anlam olarak karşılığı horgörücülüktür. Sebebiyse Türkçedeki "ci/cı/çi/çı" eki "taraf olmak" anlamına getirir. "Sütçü" sözcüğündeki ek yüzünden anlamı "(Ticari anlamda) sütten taraf" olur. Irkçılık sözcüğünde de bulunan ek, "ırktan taraf" anlamına getirir. "Türk ırkçısıyım" derseniz "Türk'ten yanayım" demiş olursunuz. Örnek olarak Fransızlar ve Türk'ler savaşacak olsa ve kendi ırkınızdan olan Türk kardeşlerinizi destekleseniz ırkçı olursunuz. Bir insan yunan diye ona kötü bakmanız ve onu horgörüp kötü davranmanız sizi horgörücü yapar. Bu da kötüdür, asla bir insanı seçemediğinden ötürü yargılamayın.

Horgürücülük

    Horgörücülük, -ne yazık ki insanlardan bolca bulunan bir görüş olup- insanların önceden yaşadığı olaylardan ötürü içlerinde barındırdıkları ve biriktirdikleri nefretin sonucu oluşan bir görüştür. Sebepleri küçükken veya gençken kişinin yaşadığı birtakım olaylardır. Örnek vermek gerekirse: Bir kişiye '99'dan 2009'a kadar Kürt'lerin sadece iki işten ekonomiye zararlarının 400 milyar Euro olduğunu söylerseniz içinde nefret oluşabilir. Üstüne üstlük daha fazla kaçakçılık yaptıklarını söylerseniz daha çok tetiklersiniz. Burada yapılan iki yanlış vardır. Birincisi heptenleme ikincisi bunu öğrenen kişinin hatanın düzeltilmesi yerine o toplumu horgörmeye çalışması. Heptenlemeyle birlikte tüm Kürt'lerin böyle olduğunun söylenmesi direkt nefreti arttırır. Aslında amaç bu olmasa da böyle anlaşılır. (Heptenleme: Hepten olarak bir grubu aynı kefeye koymak.)

Ahlâka Uymaması

    Önemli bir konu da bu görüşün ahlaka uymamasıdır. Genel olarak bir toplum yanlış yapsa da o toplumdaki herkes öyle olacak değildir. Her seferinde farklı kişiler çıkabilir. O yüzden her kişiye ayrı bir "birey" olarak bakılması gerekir. 

Sebepleri

    Başlıca sebepleri kendi değerlerine zarar veren bir toplumu kişinin fark etmesidir. Genelleme yapılsa da heptenleme gibi sonuç verecektir. Eğer kişi bu zararı engelleyemezse ve buna hep maruz kalırsa nefreti daha da artacaktır. Değerine saldırıyı engellemek isteme azmi de bu nefreti arttırabilir.
-------------------------------------------------------------------------------------

Türklüğün Dini...

    Türklüğün dini olmaz. Özgürsünüz, istediğiniz inanca sahip olun. Tek şart Türklüğe karşı olmasın. Türklük, kültür ya da din değildir.

Y.Cemil

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Üç Tarz-ı Siyaset Işığında Türkçülük Fikri

Gerçekler ve Yalanlar | Atsız ve Atatürk

Türk Olmak Bahsine Dair "Katliam" Girit Türklüğü